BLOG

Парк-Хотел Орлов Камък

Къща музей Георги Бенковски

31авг.

Тук през 1843 г. се ражда Гаврил Хлътев (Георги Бенковски) – организатор и ръководител на Априлското въстание. Участник в Старозагорското въстание, след неговия неуспех заминава за Гюргево. Участва в заседанията на Гюргевския революционнен комитет, където е избран за помощник на Панайот Волов в ІV Панагюрски революционен окръг. През пролетта на 1876 г., по време на подготовка на въстанието се налага като главен апостол. По време на въстанието сформира легендарната Хвърковата чета. След погрома на Априлското въстание на 25 май  попада  в засада на турска потеря при р. Костина в Тетевенския Балкан, където намира своята гибел.
Родният дом на  апостола на Априлското въстание Георги Бенковски е построен през 1831 г., и е класически образец на еснафска талпена къща, с открит чардак и  дантелени дървени решетки.
През 1966 г. къщата е ремонтирана и обзаведена като музей. Фото-изложба проследява живота и революционната дейност на Гаврил Груев Хлътев (Георги Бенковски). В музейната експозиция е поставен черешов топ дарение от Михайл Маджаров.

Работно време на музеите в Копривщица

През лятото (1 април – 1 ноември) музеите са отворени от 9:30 до 17:30 часа.
През зимата (1 ноември – 1 април) – от 9:00 до 17:00 часа.
Почивните дни са понеделник и вторник, като в понеделник почиват музеите „Дебелянов“ и „Каблешков“, а във вторник – „Каравелов“, Лютова къща и музей „Бенковски“.

LEAVE A COMMENT