BLOG

Парк-Хотел Орлов Камък

Лютова къща със стопанска сграда

31авг.

Лютова къща е уникален паметник на възрожденската архитектура, стенопис и дърворезба. Строена през 1854 г. от пловдивски майстори за копривщенският джелепин и бегликчия Стефан Топалов. По-късно къщата е продадена на търговеца Петко Лютов.
Състои се от ниско приземие и етаж със симетрично разпределение на помещенията. Външната и украса е твърде пестелива, затова пък вътрешната стенопис е богата и внушителна. Двураменно стълбище отвежда посетителите към втория етаж, където пред смаяния им поглед се открива уникален холкел – една композиция с невероятно съчетание на стенопис и дърворезба. Той представлява елипса с осем стенописни медельона, които отразяват екзотични източни пейзажи. От дървен асма таван се спуска красив полилеи. В средата на тавана е разположено елипсовидно дървено слънце. Впечатляват неповторимите по изящна изработка и красота стенописни фризове – корнизи и алафранги. Тази  богата стенописна украса в къщата е  втори пласт, правена около 1860 г.,  вероятно по поръчка на втория собственик Петко Лютов.

Лютова къща, днес е етнографски музей. В приземния етаж са показани  автентични копривщенски  плъсти и постоянна изложба на авторска колекция от Мария Бодурова, дарение на музеите. Нетъканите пъстри постелки са изработени от вълна и са се използвали за застилане на подове, както и като удобна дебела постелка за спане. Произвеждани са в домашни условия, чрез специфични методи на валяне и притискане. Украсявани са с оцветена с естествени багрила вълна.
На втория етаж е изложен шадраван за розова вода, който оросявал въздуха в горния салон. В синята стая е възпроизведен градски бит от края на ХІХ в. В музейната експозиция са изложени копривщенски кенета, женска рокля и традиционна битова обстановка за копривщенския дом.

Работно време на музеите в Копривщица:

През лятото (1 април – 1 ноември) музеите са отворени от 9:30 до 17:30 часа.

През зимата (1 ноември – 1 април) – от 9:00 до 17:00 часа.

Почивните дни са понеделник и вторник, като в понеделник почиват музеите “Дебелянов” и “Каблешков”, а във вторник – “Каравелов”, Лютова къща и музей “Бенковски”.

LEAVE A COMMENT