BLOG

Парк-Хотел Орлов Камък

Къща музей Димчо Дебелянов

31авг.

Родният дом на поета Дебелянов е възстановен през 1957 г. Къщата е била „къща близнак”, където са живеели семействата на бащата и чичото на поета.
През 1958г. е открита къща –музей “Димчо Дебелянов”.  В нея е уредена музейна експозиция проследяваща краткия житейски и творчески път на поета. Ценни музейни експонати са личните вещи на Дебелянов от фронта, портрет на неговата майка – Цана Ибришимкойчева  и акварелен портрет на поета , рисуван от неговия близък приятел – Георги Мишев.

Родният дом на Димчо Дебелянов пази и до днес магията струяща от поезията на най-нежния български поет. Още с прекрачването на дървената порта, човек попада в китен двор с вековни борове и кичести вишни:
„Помниш ли, помниш ли,
тихия двор, тихия двор с белоцветните вишни…“

Надгробният паметник на Дебелянов е дело на проф. Иван Лазаров – статуя на вечно чакащата майка, приседнала на прага на кована копривщенска порта, в която е  вдълбан стих от „Тиха победа”:
“И в кротък унес чака тя,
да дойде нейното дете”.

Работно време на музеите в Копривщица

През лятото (1 април – 1 ноември) музеите са отворени от 9:30 до 17:30 часа.
През зимата (1 ноември – 1 април) – от 9:00 до 17:00 часа.
Почивните дни са понеделник и вторник, като в понеделник почиват музеите „Дебелянов“ и „Каблешков“, а във вторник – „Каравелов“, Лютова къща и музей „Бенковски“.

LEAVE A COMMENT