BLOG

Парк-Хотел Орлов Камък

Комплекс къща и стопанска сграда на Любен и Петко Каравелови

31авг.

Тук се раждат Любен и Петко Каравелови. И двамата остават в историята като личности обрекли живота си на България. Любен Каравелов като публицист, журналист (“Свобода“ и “Независимост” – орган на  БРЦК и научно-популярното списание “Знание”, фолклорист (събрал, подредил и обнародвал български народни песни и обичаи в “Паметник на народния бит на българина”), писател (“Българи от старо време” и “Мамино детенце”), поет (“Хубава си, моя , горо” и “Обичам те, мое, мило Отечество”) и идеолог на национална революция (председател на БРЦК). Петко Каравелов е известен политик и държавник – водач на лявото крило на Либералната партия, основател и председател на Демократическата партия; депутат (1879 – 1881 г., 1884 – 1886 г., 1894 – 1901 г.) и председател на ОНС (І, ІІ и ІV), регент (1186 г.) и четири пъти министър- председател на България (1880 – 1881 г., 1884 – 1886 г., 1886 и 1901 г.), министър на финансите, министър на народното просвещение, министър на обществените строежи, пътища и съоръжения, управляващ министър на вътрешните работи. Организатор на първото следосвобожденско събрание на Българското книжовно дружество.
Комплексът е строени от местни майстори в продължение на 25 г. Най-старата сграда е „зимната сграда”, построена през 1810 г. след последното кърджалийско нападение над Копривщица. В „зимната сграда” е експонирана етнографска композиция, която илюстрира традиционния копривщенски бит от ХІХ в.
Втората сграда, строена през 1820 г. е стопанското помещение – сушилня и склад на копривщенски специалитети – луканки, кавърма, пастърма, наденици, етреници, кръвавици, с които търгувал бащата Стойчо Каравелов (като музеен експонат на двора може да се види коритото от борова коруба, в което домакините замесвали каймата за колбасите). В тази сграда се помещава музейна експозиция, която разказва за живота и делото на именития българин Любен Каравелов. Най-интересният експонат тук е печатарската машина собственост на Любен Каравелов, закупена от Сръбската държавна печатница през 1871 г. На нея, освен революционни вестници печатани от Каравелов и Ботев след освобождението е отпечатана и първата българска конституция – Търновската.
Последна е строена „лятната къща” с открит чардак (1835 г.). Тук семейството е живяло през лятото. В нея е подредена фото изложба, проследяваща живота на Петко Каравелов – депутат и политик, активно участвал в дебатите  по обсъждане на Търновската конституция, отстоява демократични принципи на  Последна е строена „лятната къща”, където семейството живеело през топлите месеци на годината.

Работно време на музеите в Копривщица

През лятото (1 април – 1 ноември) музеите са отворени от 9:30 до 17:30 часа.
През зимата (1 ноември – 1 април) – от 9:00 до 17:00 часа.
Почивните дни са понеделник и вторник, като в понеделник почиват музеите „Дебелянов“ и „Каблешков“, а във вторник – „Каравелов“, Лютова къща и музей „Бенковски“.

LEAVE A COMMENT